Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sastanak s (grado)načelnicima: Štete od poplave veće od milijardu kuna

Posted On Ponedjeljak, 18 rujna 2017 12:38

Župan Božidar Longin održao je u Domu Zadarske županije radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina stradalih u prošlotjednim poplavama. Na sastanku je, između ostalog, dogovoreno da se proglašenje elementarne nepogode odgodi do kraja tjedna, kako bi svi koji su pretrpjeli štetu, mogli imati dovoljno vremena za prijavu i prikupljanje dokumentacije.

- Prema dosad prikupljenim podacima, štete od poplave koja je pogodila Zadarsku županiju veće su od svih očekivanja. Po sadašnjim procjenama radi se o iznosu od preko milijardu kuna. Iz tog razloga želimo se maksimalno kvalitetno pripremiti za proglašenje elementarne nepogode, jer će naše jedinice lokalne samouprave u osam dana zaprimiti veliki broj prijava i moraju biti spremne na to – rekao je župan Longin.

Stanovnici će štete od poplava prijavljivati u svojoj jedinici lokalne samouprave na propisanim obrascima.

- Želimo uskladiti proceduru prijave u svim općinama i gradovima, jer očekujemo da će biti više od 35 tisuća zahtjeva privatnih osoba i gospodarskih subjekata. Niti prognoza nam nije sklona, jer se već za sutra najavljuju nove obilne padaline, a kako je tlo zasićeno i podvodne vode su i dalje aktivne trebamo biti na oprezu. Svjesni smo da se iz ove situacije ne možemo sami izvući i zato ću zajedno s našim saborskim zastupnicima te gradonačelnicima Nina i Zadra uputiti Vladi dopis kojom ćemo tražiti smjernice za daljnje postupanje - dodao je Longin.

Određeni radovi na obnovi infrastrukture već su krenuli, a do sljedeće sezone moraju se obnoviti sve oštećene ceste i preko 20 mostova. Velike su štete i na obalnom pojasu, a Grad Nin primjerice, ostao je bez plaža.

- Već sada moramo krenuti u sanaciju infrastrukture kako bi spremni dočekali novu turističku sezonu. Štete u Ninu su ogromne, riječ je o iznosu većem od 50 milijuna kuna, i to bez cesta i infrastrukture. Uz dva teško oštećena mosta u središtu Nina, strašna erozija odnijela nam je sav pijesak s plaža - rekao je nakon sastanka gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

Pročitano 1910 puta

Zadnje objave

studenoga 23, 2022

NAJAVA 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. studenog…
studenoga 22, 2022

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as…
studenoga 17, 2022

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA