Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sastanak s (grado)načelnicima: Štete od poplave veće od milijardu kuna

Posted On Ponedjeljak, 18 rujna 2017 12:38

Župan Božidar Longin održao je u Domu Zadarske županije radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina stradalih u prošlotjednim poplavama. Na sastanku je, između ostalog, dogovoreno da se proglašenje elementarne nepogode odgodi do kraja tjedna, kako bi svi koji su pretrpjeli štetu, mogli imati dovoljno vremena za prijavu i prikupljanje dokumentacije.

- Prema dosad prikupljenim podacima, štete od poplave koja je pogodila Zadarsku županiju veće su od svih očekivanja. Po sadašnjim procjenama radi se o iznosu od preko milijardu kuna. Iz tog razloga želimo se maksimalno kvalitetno pripremiti za proglašenje elementarne nepogode, jer će naše jedinice lokalne samouprave u osam dana zaprimiti veliki broj prijava i moraju biti spremne na to – rekao je župan Longin.

Stanovnici će štete od poplava prijavljivati u svojoj jedinici lokalne samouprave na propisanim obrascima.

- Želimo uskladiti proceduru prijave u svim općinama i gradovima, jer očekujemo da će biti više od 35 tisuća zahtjeva privatnih osoba i gospodarskih subjekata. Niti prognoza nam nije sklona, jer se već za sutra najavljuju nove obilne padaline, a kako je tlo zasićeno i podvodne vode su i dalje aktivne trebamo biti na oprezu. Svjesni smo da se iz ove situacije ne možemo sami izvući i zato ću zajedno s našim saborskim zastupnicima te gradonačelnicima Nina i Zadra uputiti Vladi dopis kojom ćemo tražiti smjernice za daljnje postupanje - dodao je Longin.

Određeni radovi na obnovi infrastrukture već su krenuli, a do sljedeće sezone moraju se obnoviti sve oštećene ceste i preko 20 mostova. Velike su štete i na obalnom pojasu, a Grad Nin primjerice, ostao je bez plaža.

- Već sada moramo krenuti u sanaciju infrastrukture kako bi spremni dočekali novu turističku sezonu. Štete u Ninu su ogromne, riječ je o iznosu većem od 50 milijuna kuna, i to bez cesta i infrastrukture. Uz dva teško oštećena mosta u središtu Nina, strašna erozija odnijela nam je sav pijesak s plaža - rekao je nakon sastanka gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

Pročitano 2109 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA