Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Nastupni posjet nove veleposlanice Japana Zadarskoj županiji

Posted On Utorak, 09 srpnja 2019 17:57

Župan Zadarske županije Božidar Longin sa suradnicima, zamjenikom župana Šimom Mršićem, pročelnicima Krešimirom Laštrom i Katarinom Miletić, u Domu županije primio je u nastupni posjet Nj.E. Misako Kaji, novu veleposlanicu Japana u RH. Veleposlanica je u nastupni posjet stigla u pratnji svojih suradnika i vlasnika tvrtke Kali tuna Jira Kambea.

Župan Longin je veleposlanicu izvijestio o najznačajnijim razvojnim potencijalima Zadarske županije te o mogućnostima koje se otvaraju za potencijalne japanske investitore, posebno u sektorima od zajedničkog interesa poput ribarstva, prometa i turizma. Župan je naglasio da je ovo ujedno prilika da se stvori pozitivno okruženje i potiče investicijska klima te naveo da je tvrtka Kali tuna, hrvatska tvrtka u japanskom vlasništvu, primjer uspješne poslovne suradnje sa japanskim tvrtkama u Hrvatskoj.

„Naša je Županija pionir marikulture u RH te ovaj sektor gospodarstva predstavlja generator zapošljavanja na području Zadarske županije. Tvrtke u sektoru marikulture iz naše županije u sektoru uzgoja ribe postižu proizvodnju koja predstavlja 80% ukupne hrvatske proizvodnje atlantske plavoperajne tune i u cijelosti je izvoze u Japan. Upravo ti podaci Japan svrstavaju među jedne od najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera Zadarske županije“, istaknuo je župan Longin. 

Kao značajan projekt za koje su japanski investitori već do sada iskazali interes, spomenut je projekt modernizacije infrastrukturnih kapaciteta Zračne luke Zadar, s naglaskom na proširenje i rekonstrukciju uzletno-sletnih pista, koji je uvršten u listu strateških projekata Republike Hrvatske. Konačna korist planiranog projekta bit će prihvaćanje većih interkontinentalnih zrakoplova na dugim letovima bez ograničenja, poboljšanje sigurnosnih i tehnoloških standarda, povećanje kapaciteta zračne luke te mogućnost izravnih avionskih linija sa Japanom.

Nj.E. Misako Kaji je zahvalila na prijemu u Zadarskoj županiji te navela da Hrvatska ima jako puno uspješnih sportaša koji su također poznati u Japanu, poput Luke Modrića, Mirka Cro Cop Filipovića, Marina Čilića i mnogih drugih. Također je naglasila da će Japan sljedeće godine biti domaćin Olimpijskih igara na što su posebno ponosni.

Veleposlanica Japana je dodala kako Hrvatska postaje sve zanimljivija japanskom tržištu, a tome pridonosi poznato kvalitetno hrvatsko vino i ukusna tuna čiji se dobar spoj kvalitetno prezentira kroz već tradicionalni Tuna Sushi and Wine Festival u Zadru.  Izrazila je spremnost da za vrijeme svog mandata omogući da gospodarska razmjena i bilateralni odnosi postanu još intenzivniji i uspješniji na dobrobit Japana i Hrvatske.

Pročitano 1704 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA