Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministar Erlić u Domu županije: 150 milijuna eura kroz novi teritorijalni instrument za otoke

Posted On Ponedjeljak, 13 veljače 2023 11:33

Župan Božidar Longin sa suradnicima u Domu Zadarske županije ugostio je ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimu Erlića.  

Upoznao ga je s brojnim projektima koji se provode u Zadarskoj županiji, s naglaskom na one infrastrukturne koji su iznimno važni za unaprjeđenje kvalitete života stanovnika.

„Trenutno se na području Zadarske županije provode projekti u vrijednosti većoj od 500 milijuna eura, a pripremljeni su brojni projekti za novu financijsku omotnicu Europske unije. U sinergiji s općinama i gradovima te uz pomoć naših razvojnih agencija želimo napraviti dodatan iskorak u ravnomjenom razvoju naše županije“, poručio je tom prigodom župan Longin.

Ministar Erlić je u razgovoru poseban naglasak stavio na mogućnosti koje se Zadarskoj županiji pružaju u odnosu na sve otočke potencijale. Spomenuo je kako je Hrvatska, uz Finsku, jedina zemlja Europske unije koja ima svoj poseban Zakon o otocima.

Istaknuo je kako sada kroz sredstva kohezijske politike idemo i korak dalje pa smo tako u suradnji s Otočnim vijećem razvili financijski razvojni instrument koji je posebno prilagođen otocima i koji će im omogućiti da financijski isplaniraju i provedu svoja integrirana ulaganja.

Hrvatska ima oko 50 naseljenih otoka, a Zadarskoj županiji s bogatim i izrazito raznolikim arhipelagom ovakva mogućnost je od iznimnog značaja.

Ukupno je planirano 150 milijuna eura za ovaj financijski instrument. Treba istaknuti kako uz ta sredstva otočnim općinama i dalje ostaje mogućnost financiranja iz svih drugih izvora, kao i do sada, a ovim se sredstvima dobivaju dodatni poticaji za razvoj otoka.

„Tim sredstvima želimo da naši otoci postanu održivi, opremljeni suvremenom infrastrukturom i da se na njima stvore uvjeti života koji, s jedne strane, štite otočni ekosustav, a s druge strane, pružaju sve one javne usluge koje su neophodne za svakodnevno funkcioniranje. Unaprjeđenje svih razina otočnog života sada je lakše postići uz digitalizaciju procesa, implementaciju obnovljivih izvora energije te nove tehnologije i nadam se da će jedinice lokalne samouprave prepoznati ovu priliku“ ustvrdio je ministar Erlić.

Pročitano 1441 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA