Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Župan u obilasku Providurove palače povodom prve godišnjice otvorenja

Posted On Četvrtak, 20 travnja 2023 13:04

Povodom obljetnice otvorenja Providurove palače, u četvrtak, 20. travnja 2023. godine župan Božidar Longin u pratnji djelatnika Narodnog muzeja Zadar obišao je izložbu “Jedan svijet”, a riječ je o izložbi umjetnina iz postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Od svečanog otvorenja za javnost obnovljene Providurove palače prošlo je godinu dana. Tog dana su se Kneževa i Providurova palača povezale u jedinstveni sklop pod krovnim identitetom II Palače. 

„Kroz ovih godinu dana otkako je obnovom Providurove palače ideja o dvjema palačama kao središnjem mjestu održavanja raznih kulturno-umjetničkih događanja u Zadru u potpunosti zaživjela, ove dvije stare dame odjevene u novo ruho zaista su ispunile svrhu. Prostorima je udahnut novi život, Gradska je knjižnica ponovo prešla most i vratila se u staru gradsku jezgru, galerijski prostor ispunjeni je novim pričama, a polivalentna dvorana dokazala se u svoj svojoj prilagodljivosti i kao koncertna, i konferencijska, i kino dvorana. Očito je na temelju svega toga da je ovakav prostor Zadru itekako trebao. Stoga je potrebno još jednom istaknuti značaj korištenja sredstava iz fondova Europske unije upravo s ciljem unapređivanja kvalitete života naših građana, ali i stvaranje dodane vrijednosti u turističkoj ponudi“, rekao je tom prigodom župan Božidar Longin.

II Palače, kao novi centar društveno kulturnih događanja u gradu Zadru, jedinstveni je prostor koji nudi nebrojene mogućnosti za realizaciju izvedbenih i izložbenih projekata, ali i prostor za obrazovne projekte, privlačenje publike i sudjelovanje zajednice. Jedinstveni primjer integriranog djelovanja različitih korisnika iz sektora kulture: Narodnog muzeja Zadar, Koncertnog ureda Zadar te Gradske knjižnice Zadar, vidljiv je u prostoru II Palače, koji zajedno nude građanima bogate kulturno obrazovne programe.

Objedinjene povijesne građevine – Providurova i Kneževa palača, zgrade su koje pojedinačno čuvaju i prenose brojne povijesne priče iz prošlosti Zadra, a zajedno tvore kompleks prepoznat i zaštićen kao nacionalno kulturno dobro. Upravo povijesna priča građevina, njihova obnova i rad institucija koje djeluju u prostoru definiraju  krilaticu II Palače -  Prošlost i budućnost kulture Zadra.

Osim brojnih nagrada i priznanje struke, II Palače su na dvije godine mjesto susreta sa Vidovićem, Murtićem, Meštrovićem, Kniferom, Kulmerom i brojnim drugim doajenima hrvatske umjetnosti. Zahvaljujući Gradu Zadru, djelatnicima Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Narodnom muzeju Zadar i Ministarstvu kulture i medija RH, realizirao se događaj koji definira koncept jedinstva, donošenjem reprezentativnih radova iz nacionalnog središta u dalmatinski grad te taj pothvat označava kamen temeljac nove prakse. Upravo otvorenjem Providurove palače, Zadar je dobio priliku uspješno odgovoriti na zahtjevan projekt postavljanja izložbe Jedan svijet i tako postati centar kulture u Republici Hrvatskoj.

Pročitano 1009 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA