Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan u obilasku Providurove palače povodom prve godišnjice otvorenja

Posted On Četvrtak, 20 travnja 2023 13:04

Povodom obljetnice otvorenja Providurove palače, u četvrtak, 20. travnja 2023. godine župan Božidar Longin u pratnji djelatnika Narodnog muzeja Zadar obišao je izložbu “Jedan svijet”, a riječ je o izložbi umjetnina iz postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Od svečanog otvorenja za javnost obnovljene Providurove palače prošlo je godinu dana. Tog dana su se Kneževa i Providurova palača povezale u jedinstveni sklop pod krovnim identitetom II Palače. 

„Kroz ovih godinu dana otkako je obnovom Providurove palače ideja o dvjema palačama kao središnjem mjestu održavanja raznih kulturno-umjetničkih događanja u Zadru u potpunosti zaživjela, ove dvije stare dame odjevene u novo ruho zaista su ispunile svrhu. Prostorima je udahnut novi život, Gradska je knjižnica ponovo prešla most i vratila se u staru gradsku jezgru, galerijski prostor ispunjeni je novim pričama, a polivalentna dvorana dokazala se u svoj svojoj prilagodljivosti i kao koncertna, i konferencijska, i kino dvorana. Očito je na temelju svega toga da je ovakav prostor Zadru itekako trebao. Stoga je potrebno još jednom istaknuti značaj korištenja sredstava iz fondova Europske unije upravo s ciljem unapređivanja kvalitete života naših građana, ali i stvaranje dodane vrijednosti u turističkoj ponudi“, rekao je tom prigodom župan Božidar Longin.

II Palače, kao novi centar društveno kulturnih događanja u gradu Zadru, jedinstveni je prostor koji nudi nebrojene mogućnosti za realizaciju izvedbenih i izložbenih projekata, ali i prostor za obrazovne projekte, privlačenje publike i sudjelovanje zajednice. Jedinstveni primjer integriranog djelovanja različitih korisnika iz sektora kulture: Narodnog muzeja Zadar, Koncertnog ureda Zadar te Gradske knjižnice Zadar, vidljiv je u prostoru II Palače, koji zajedno nude građanima bogate kulturno obrazovne programe.

Objedinjene povijesne građevine – Providurova i Kneževa palača, zgrade su koje pojedinačno čuvaju i prenose brojne povijesne priče iz prošlosti Zadra, a zajedno tvore kompleks prepoznat i zaštićen kao nacionalno kulturno dobro. Upravo povijesna priča građevina, njihova obnova i rad institucija koje djeluju u prostoru definiraju  krilaticu II Palače -  Prošlost i budućnost kulture Zadra.

Osim brojnih nagrada i priznanje struke, II Palače su na dvije godine mjesto susreta sa Vidovićem, Murtićem, Meštrovićem, Kniferom, Kulmerom i brojnim drugim doajenima hrvatske umjetnosti. Zahvaljujući Gradu Zadru, djelatnicima Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Narodnom muzeju Zadar i Ministarstvu kulture i medija RH, realizirao se događaj koji definira koncept jedinstva, donošenjem reprezentativnih radova iz nacionalnog središta u dalmatinski grad te taj pothvat označava kamen temeljac nove prakse. Upravo otvorenjem Providurove palače, Zadar je dobio priliku uspješno odgovoriti na zahtjevan projekt postavljanja izložbe Jedan svijet i tako postati centar kulture u Republici Hrvatskoj.

Pročitano 980 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA