Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Veleposlanik Australije u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji

Posted On Petak, 27 listopada 2023 09:40

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije u nastupni posjet veleposlanika Australije Nj. E. Richarda Masona Rodgersa. Veleposlanik Rogers nakon službi u zemljama jugoistočne Azije, preuzeo je u veljači 2023. svoje veleposlaničko mjesto u Hrvatskoj. Ovo mu je prvi službeni posjet Zadarskoj županiji te je tijekom boravka, uz ostalo, sudjelovao na otvorenju 25. Biograd Boat Showa.

Župan Longin istaknuo je da je Republika Hrvatska s Australijom izgradila čvrste, prijateljske odnose te da dvije zemlje dodatno povezuje i brojna hrvatska zajednica u Australiji, koja danas broji oko 250 tisuća pripadnika. Dodao je i kako su Hrvati u Australiji postali važan stup gospodarskog, političkog, sportskog i kulturnog života u toj državi.

Veleposlaniku Rodgersu župan je predstavio gospodarske, turističke, zemljopisne i prometne potencijale našeg područja te neke od najvažnijih projekata koji se trenutno provode u Zadarskoj županiji. Istaknuo kako smo vodeća županija po proizvodnji obnovljivih izvora energije te u ribarstvu i marikulturi, za što su uvelike zaslužni i povratnici iz Australije koji su prvi pokrenuli uzgoj tuna na Jadranu.

Veleposlanik Rodgers izrazio je zadovoljstvo ljepotom i potencijalima Zadarske županije te se osvrnuo na najave sve brojnijeg dolaska australskih turista u Hrvatsku, posebnice nakon pandemije koronavirusa. Pozdravio je razvijene i izuzetno prijateljske odnose dviju zemalja, koje  je, kako je istaknuo, moguće dalje produbiti nastavkom suradnje na svim razinama odnosno konkretnim aktivnostima.

Daljnju suradnju s Zadarskom županijom vidi u razvijanju suradnje na području gospodarstva, sporta i kulture, filmske produkcije te na projektima obnovljivih izvora energije. Australija je, istaknuo je veleposlanik Rodgers, postigla značajne pomake u razvoju i korištenju vodikove tehnologije koja osim smanjenja emisija stakleničkih plinova, ima i druge prednosti korištenja.

Kao dobar primjer gospodarske suradnje naveo je tvrtku Ilirija iz Biograda čiji su većinski vlasnici hrvatski iseljenici iz Australije, a najavio je i interes renomiranog australskog brenda Harvey Norman za otvaranjem svojeg prodajnog centra u Zadru.

Pročitano 1011 puta

Zadnje objave

ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA